FOTOGRAFIA KULINARNA

To co pasjonuje mnie w fotografii kulinarnej to cały proces powstawania zdjęcia.

W moim wypadku wszystko zaczyna się w głowie. Mając przepis jestem w stanie wyobrazić sobie gotową potrawę już na talerzu. Wiem też na wstępie jak będzie smakowała i pachniała. Ta wiedza pozwala mi z kolei na to by zbudować stylizację, która będzie stanowiła akompaniament dla fotografowanej potrawy.

Kiedy już wiem jak chcę by wyglądało ujęcie, rozpoczynam dobieranie akcesoriów. Jeśli nie mam w swoich zbiorach tego czego potrzebuję, ruszam na łowy. Fotografia kulinarna wymaga dość dużej ilości rekwizytów, które tworzą atmosferę zdjęcia. Tła tworzę sama, rekwizyty kupuję w sklepach z wyposażeniem, na pchlich targach, w antykwariatach lub znajduję w domach najbliższych. To jednak nie jedyne zakupy. Przygotowując się do sesji zdjęciowej, szykuję się również do gotowania, a w kuchni ważne jest przecież jedzenie. Aby potrawa na zdjęciu prezentowała się atrakcyjnie, produkty wykorzystanie do jej przygotowania powinny być świeże i dobrej jakości. Odwiedzam więc regularnie sprawdzone sklepy i targi.

Gotowanie, obcowanie z jedzeniem, tworzenie stylizacji to przepiękna droga do zwieńczenia, którym jest niewątpliwie sesja zdjęciowa. Zdarza się, że w trakcie fotografowania pojawiają się kolejne pomysły, wtedy zawsze staram się dać im szansę na zaistnienie.

Dla mnie fotografia kulinarna jest zdecydowanie czymś więcej niż uwiecznianiem smacznego posiłku, czy produktów spożywczych. Istotą tego zajęcia jest pasja i miłość do jedzenia, które pozwalają mi tworzyć apetyczne obrazy.

Katarzyna Kachel